Geen categorie

De aftrap: regen, feesten en keuzes

 

Welkom bij mijn eerste echte digitale verhaaltje vanuit Australië, waarin ik wat zal vertellen over mijn eerste indrukken, gebeurtenissen en gedachtes. Sit back, relax and enjoy…

Het begon allemaal op zaterdag 10 september. Mijn tas was gepakt, vliegtickets geprint en de vriendjes en vriendinnetjes waren de avond van te voren uitgezwaaid. Onderweg naar het vliegveld voelde ik mij alsof ik een belangrijk eindexamen moest gaan afleggen en kriebelde het behoorlijk. Afscheid nemen is nooit leuk, dus hielden we het kort (maar niet droog) en haalde ik een keer diep adem. Let’s go!

Na een lange vlucht, overstap in Hongkong en zo’n 16.500 kilometer verder kwam ik eindelijk aan in Melbourne, mijn eerste bestemming. Australië is groot (185 keer zo groot als ons kikkerlandje) en dus had ik veel keus in het kiezen van een beginpunt. Internet leerde mij dat Melbourne veel cultuur en gezelligheid te bieden heeft, in mijn ogen de ideale plek om een beetje te acclimatiseren.

Rond 22:00 zondagavond kwam ik aan in The Nunnery, het hostel waar ik de komende week zou verblijven. Hoewel het hostel zich bevindt in een oud klooster en lijkt ingericht te zijn door een oma, wordt het zeker niet bewoond door heilige boontjes. Ik raakte aan de praat met wat mensen die op het punt stonden de stad in te duiken voor een goed feestje. Mijn jetlag stemde in met dit plan en dus stond ik een uur later in het beruchte Revolver, een underground tent met goede dansplaten. Rond 6 uur ’s ochtends rolden we de club uit en dook ik mijn bed in om eindelijk een paar uur goed te slapen. De eerste toon is gezet!

Het leven in The Nunnery liep van een leien dakje en is erg easy. Er is een gezamenlijke keuken waar ’s ochtends samen wordt ontbeten en iedereen zijn eigen kookkunsten kan vertonen. Op dinsdagavond is er filmavond met popcorn, op woensdag eten we samen huisgemaakte soep. Hostels zijn de ideale manier om sociale contacten te leggen als je in je uppie in een vreemd land zit, want uiteindelijk zit iedereen in hetzelfde schuitje. En dus raakte ik bevriend (ja, je noemt andere reizigers al snel vrienden) met mensen vanuit alle hoeken van de wereld en voelde ik mij al redelijk snel thuis bij The Nunns.

Genoeg nu over het leven binnen 4 muren, de meest spannende omgeving bevindt zich natuurlijk hierbuiten. Mensen die denken dat hier 365 dagen per jaar de zon schijnt gaan helaas niet door voor de koelkast, want het is hier op dit moment gemiddeld zo’n 14 graden en regenachtig. Australië heeft omgekeerde seizoenen en terwijl Nederland een heerlijk nazomertje beleefde, stappen we hier net de winter uit en gaan we (gelukkig) richting lente. Ik zal dus nog even moeten wachten op het blote-benenweer, maar het ergste is gelukkig al achter de rug.

Ondanks dat het weer niet zo meewerkt geniet ik met volle teugen van de grote stad. Als je geboren en getogen bent in Kirchroa en daarna een aantal jaren versleten hebt op het vrijthof, maakt een stad als Melbourne best een indruk. Funfact daarbij is dat het volgens The Economist al zes keer op rij de meest leefbare stad ter wereld is, en het is duidelijk waarom. Zo kun je gratis met de tram door de binnenstad reizen, klinkt er muziek door de straten, wordt er verdomd lekkere koffie gezet en valt er elke dag wel iets anders te beleven. Ondanks dat de stad erg Westers oogt, zijn er toch bepaalde dingen die laten zien dat ik niet meer in Europa ben. Er staan hier bijvoorbeeld enorm veel eucalyptus bomen met daarin aparte, exotische vogels in plaats van merels of mussen. Verder merk je ook dat je relatief dicht bij Azië zit en heeft de stad een eigen China Town. Tussen de hoge gebouwen door vind je – als je goed zoekt – smalle steegjes met gekleurde graffiti die elke dag wordt veranderd door jonge kunstenaars. En zoals in elke grote stad zijn er dure, chique winkelstraten waar de meesten van ons alleen kijkend doorheen kunnen lopen. Maar hipsters en vintagefans (inclusief ikzelf) kunnen hier ook hun hart luchten in het grote aanbod van alternatieve winkels en leuke zaakjes.

Mijn portemonnee is hier trouwens minder blij mee. Weten jullie nog dat ik in de vorige blog vertelde dat je een zak geld mee moet nemen naar Australië? Dit is in zekere zin de waarheid, maar hier was ik (mentaal) op voorbereid. Hieronder een paar voorbeelden om een beeld te schetsen van de kosten:

  • een biertje $8     (€5,50)
  • een nacht in The Nunnery $35   (€24)
  • een cappuccino $4,50    (€3)
  • een fles shampoo $6    (€4)
  • 2 shotjes tequila $19    (ouch, €13)
  • een reep chocolade $4    (€2,70)

Het zijn dus gelukkig eigenlijk vooral de ongezonde dingen die bakken met geld kunnen kosten, maar dit heb je natuurlijk zelf in de hand. Ik heb ondertussen al geleerd dat het normaal is om voor het uitgaan wat goone, oftewel goedkope wijn in te slaan om wat centen te besparen. Daarbij kan het enorm schelen als je niet elke dag gaat uiteten maar gewoon langs Coles (de plaatselijke supermarkt) gaat en zelf wat eten op tafel tovert.

Het feit dat geld rolt in Australië zorgde ervoor dat ik eens goed moest gaan nadenken over wat ik wilde gaan doen. Het dilemma tussen werken of reizen lijkt misschien makkelijk opgelost, maar eigenlijk voelde ik nog niet echt de drang om meteen m’n biezen te pakken en het land door te reizen.  Ik besloot daarom  met twee gezelligheid-maniakken uit het hostel (Caroline en Charlie) te verhuizen naar een appartement in hartje Melbourne. Tot mijn grote verbazing is dit stukken goedkoper dan wonen in het hostel, inclusief zwembad, sauna en fitnesscentrum (ja, erg fancy!). Ik deel alsnog een kamer met 3 anderen (Colombianen en Brazilianen), maar ben ondertussen wel wat gewend en eigenlijk is het best gezellig. Om de kosten in de stad te kunnen dekken en  (hopelijk) nog wat meer te sparen ben ik al op jobhunt geweest en heb ik maandag een proefdag in een koffietentje om mijn baristaskills wat op te krikken, maar daarover volgende keer meer 🙂

Voor de mensen die tot hier zijn gekomen: bedankt voor het lezen en tot de volgende! Tegen die tijd ben ik hopelijk een beetje gesetteld, heb ik werk en kan ik jullie wat meer vertellen over Melbourne en haar inwoners (kijk hier voor meer beeldmateriaal).

Cheers,

Loekie

2 gedachten over “De aftrap: regen, feesten en keuzes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s